РЕАЛИСТ

Р

Шмигаль: уряд забезпечить прифронтові регіони децентралізованими джерелами електроенергії

Денис Шмигаль закликав споживати електроенергію відповідально: попри посилення захисту енергетичних об’єктів, частина ракет і дронів все одно вражає цілі

Російська масована атака попередньої ночі призвела до нових втрат у енергосистемі, заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль увечері 27 квітня.

«Оперативно відновлюємо пошкоджене. Дякую енергетикам за важку працю. Домовилися про поставки з усіма країнами-партнерами, які мають аналогічне енергетичне обладнання. Ця допомога вже надходить», – повідомив він.

Шмигаль додав, що влада посилює захист енергетичних об’єктів засобами протиповітряної оборони та радіоелектронної боротьби. Втім, частина ракет і дронів все одно вражає цілі, тож голова уряду закликав споживати електроенергію відповідально.

«Крім того, профільні міністерства працюють над тим, щоб поставити у прифронтові регіони так звані децентралізовані джерела електроенергії: газові турбіни, когенераційні установки, модульні котельні. Децентралізація енергосистеми — один із найдієвіших способів зробити її менш вразливою для російських ракет і дронів», – додав він.

У ніч проти 27 квітня російські військові завдали «комбінованого удару» по Україні ракетами різних типів, розповів командувач Повітряних сил Микола Олещук. За його словами, сили ППО збили 21 з 34 ракет, які запустила РФ.

Міністр енергетики повідомив, що Росія масовано атакувала енергетичні об’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях. Є пошкодження обладнання, на одному з об’єктів був поранений начальник зміни.

Росія в березні здійснила низку ракетних атак по Україні, в тому числі, 22 березня – найбільш масштабну атаку на українську енергетику за останній час. Тоді РФ завдала удару по найбільшій ГЕС України – ДніпроГЕС у Запоріжжі. У компанії «Укргідроенерго» повідомили про серйозні пошкодження. Згодом цілями російських атак були Канівська та Дністровська ГЕС.

За даними Міненерго, 11 квітня сили РФ атакували об’єкти генерації і системи передачі у Харківській, Запорізькій, Львівській, Київській областях. Серед іншого, внаслідок російської атаки була повністю зруйнована Трипільська ТЕС, яка розташована за 20 кілометрів від Києва.

Форум

Wiki