РЕАЛИСТ

Р

Пірати, монстри та Барбі: 9 виступів з історії "Євробачення", які можна переглядати знов і знов

post-title

Вже цього тижня, а саме 7, 9 та 11 травня, відбудеться 68-й міжнародний пісенний конкурс "Євробачення" у шведському Мальме. В 1956 році його створили як свято музики, яке мало об’єднати країни Європи після Другої світової війни. Втім, минали десятиліття, історія шоу накопичувала дедалі більше різноманіття виступів і стало зрозуміло — одним тільки вокалом перемогу здобути складно.

З року в рік учасники намагаються підкорити "Євробачення" щоразу епатажнішими постановами та костюмами. Суспільне Культура розповідає про найбільш захопливі виступи в історії конкурсу.

Lordi — Hard Rock Hallelujah, Фінляндія (2006)

"Євробачення" заведено вважати досить "попсовим" дійством. Динамічні танці, легкі мотиви, прості теми — ось формула базового виступу на цьому конкурсі. Однак трапляються винятки — і одним з них став хард-рок-гурт Lordi. Представники Фінляндії вразили публіку своїм виглядом: вони з’явилися на сцені в масивних костюмах потойбічних монстрів, які вдало вписалися б в антураж фільму жахів. Доповнило все це піротехнічне шоу зі спалахами та салютами.

За провокативне перевтілення в чудовиськ деякі звинувачували музикантів у сатанізмі.

"Я не розумію, коли люди не відрізняють театру від дійсності. Вони бачать картинку в журналі і думають, що на ній зображений сатаніст. Адже в нього роги на голові! Але за такою логікою і корова — від диявола", – прокоментував такі заяви лідер гурту Томі Путаансуу.

Однак здебільшого глядачі позитивно сприйняли цей експеримент: Lordi посіли 1 місце в конкурсі, який відбувся в Афінах, Греція. Свою першу перемогу за 45 років участі Фінляндія здобула з 292 балами.

Verka Serduchka — Dancing Lasha Tumbai, Україна (2007)

А наступного року, в Гельсінкі, улюбленцем шоу став вже представник України — Андрій Данилко в образі Вєрки Сердючки. У номері поєдналося багато виграшних компонентів: запальна танцювальна пісня, проста й трохи "крейзі" хореграфічна постанова, а також яскраві костюми — із золотом, сріблом, паєтками та, звісно, знаменитою зіркою на голові Сердючки.

До речі, у 2016 році костюм Вєрки з виступу на "Євробаченні-2007" потрапив до музичного музею ABBA The Museum. З нагоди 60-річчя конкурсу там пройшла інтерактивна виставка Good Evening Europe.

Текст комозиції теж не залишили без уваги. Частина глядачів почули замість Lasha Tumbai — Russia good bye, тобто "прощавай, Росіє". Російські єврофани вкрай негативно відреагували на це й звинуватили Андрія Данилка в просуванні політичного підтексту. Сам артист заперечував такі заяви. За його словами, словосполучення "лаша тумбай" з монгольської мови означає "збивати вершки" — і це просто випадкова "абракадабра". Втім, після повномасштабного вторгення Росії виконавець офіційно змінив текст пісні й виконує її винятково з "раша гудбай".

Україна у 2007 році посіла 2 місце в конкурсі, набравши 235 балів.

Baby Doll — Brazil, Югославія (1991)

У 1991 році на "Євробачення" приїхала лялька Барбі. У цей образ перевтілилася сербська попвиконавиця Драгана Шарич.

Яскравий блакитний костюм, платиновий блонд та мерехтливі прикраси — на сцені наче дійсно кружляла в танці улюблена дитяча лялька. Можливо, це спрацювало б на цьогорічному конкурсі після блискучого успіху фільму Грети Гервіг, але тоді Югославії не вдалося завоювати прихильність публіки. Країна здобула лише один бал та посіла передостаннє місце.

Pirates Of The Sea — Wolves Of The Sea, Латвія (2008)

А у 2008 році головне музичне шоу Європи відвідали "Пірати моря" — тільки не Карибського, а, схоже, Балтійського, адже представляли вони Латвію.

Капелюх-трикутник, корсети, хуліганські пов’язки, прикраси з якорями та навіть штурвал посеред сцени — ці учасники зробили все, щоб занурити глядачів в атмосферу палуби корабля, на якому пірати долають норовливі хвилі в пошуках скарбів.

Пісня про "морських вовків" принесла Латвії 12 місце на конкурсі.

Dustin the Turkey — Irelande Douze Pointe, Ірландія (2008)

Того ж року Ірландія вирішила поіронізувати над конкурсом, тож замість реального виконавця відправила туди Індика Дастіна — популярного в країні телевізійного персонажа, який записав 14 альбомів, а в 1997 році навіть балотувався на президентські вибори. Очолити країну йому не вдалося, тож він спробувати підкорити "Євробачення".

Ляльковий птах посів 15 місце на конкурсі — але Ірландія до цього вже здобувала 7 перемог і цілком могла дозволити собі такий експеримент.

Dschinghis Khan — Dschinghis Khan, Німеччина (1979)

Якщо зараз єврофанів складно вразити вигадливими костюмами та фаєр-шоу, то в перші десятиліття "Євробачення" було здебільшого стриманим вокальним конкурсом. Першими, хто інакше підійшли до створення шоу, був німецький гурт Dschinghis Khan, який створили за шість тижнів до нацвідбору — спеціально для участі в конкурсі.

Артисти виступили в костюмах з елементами одягу монгольських племен. Сміливі танці під жваву мелодію принесли гурту 4 місце, а конкурсну пісню досі крутять на ретродискотеках.

Sestre — Samo ljubezen, Словенія (2002)

В топі найепатажніших виступів вже понад двадцять років залишається номер гурту Sestre. Тріо дреґ-королев зі Словенії співало в блискучих червоних костюмах стюардес та на підборах.

Попри те, що аудиторія "Євробачення" прихильно ставиться до спільноти ЛГБТКІ+, артисти з життєрадісною піснею про любов та пошуки себе посіли тільки 14 місце.

ABBA — Waterloo, Швеція (1974)

Неможливо не згадати виступ на "Євробаченні" легендарного шведського гурту ABBA. Їхню пісня Waterloo у 2020 році визнали найвидатнішою композицією в історії міжнародного пісенного конкурсу.

У 1974 році гурт переміг на шоу в британському Брайтоні — і звідтоді стрімко почав набирати популярність. Усього у світі було продано понад шість мільйонів копій пісні Waterloo.

Артисти виступили в модних на той час ковбойських куртках, штанах-кльош і блискучих чоботах.

Пісні Waterloo — 50 років: як шведський гурт АBBА переміг на "Євробаченні" та підкорив увесь світ ЧИТАТИ ЩЕПісні Waterloo — 50 років: як шведський гурт АBBА переміг на "Євробаченні" та підкорив увесь світ

Let 3 — Mama ŠČ!, Хорватія (2023)

Без епатажу не обійшовся й минулорічний конкурс, який провела в Ліверпулі Велика Британія від імені України. Вперше за п’ять років у гранд-фінал потрапила Хорватія, яку представляв гурт Let 3. Музиканти виступили в барвистих костюмах, схожих на офіцерські мундири, а під кінець номеру залишилися в одній спідній білизні. Також на сцену винесли муляжі ракет, які випускали феєрверки.

Конкурсна пісня, за словами артистів, була сатирою на вторгення Росії в Україну. В ній простежується алегорія на Володимира Путіна та Олександра Лукашенка.

Wiki