РЕАЛИСТ

Р

Вірменія: десятки тисяч мітингарів вийшли на вулиці через демаркацію кордону з Азербайджаном

Люди зібралися на протест після закликів архієпископа Баграта Галстаняна до відставки уряду

Десятки тисяч вірмен вийшли на мітинг у центрі Єревана на тлі закликів вірменського архієпископа Баграта Галстаняна до прем’ єр-міністра Нікола Пашиняна та його уряду піти у відставку через земельну угоду з конкурентом Азербайджаном.

Галстанян – лідер Тавуської єпархії Вірменської апостольської церкви, очолив акцію протесту на центральній площі столиці Вірменії проти суперечливої угоди про демаркацію кордону з Баку.

Звертаючись до тисяч прихильників, які зібралися на площі Республіки в Єревані, Галстанян дав Пашиняну одну годину – до 19:40 за єреванським часом (18:40 за Києвом) – на те, щоб оголосити про свою відставку.

«Ви більше не маєте жодної влади в Республіці Вірменія», – сказав Галстанян, використовуючи ту саму фразу, яку Пашинян адресував своєму попереднику, тодішньому прем’єр-міністру Сержу Саркісяну, під час масштабних протестів шість років тому, які завершилися зміною влади.

Баграт Галстанян (у центрі) заявив, що проведе ніч на площі

Баграт Галстанян (у центрі) заявив, що проведе ніч на площі

Архієпископ заявив, що готовий протягом наступної години зустрітися з Пашиняном, щоб обговорити «всі умови його відставки», що викликало вітальні вигуки натовпу та скандування «Нікол зрадник!» і «У відставку!».

Коли крайній термін минув, а Пашинян не відповів, Галстанян сказав, що проведе ніч на площі, і закликав своїх прихильників знову зібратися на тому ж місці завтра.

Галстанян попросив своїх прихильників запастися терпінням «ще два-три дні», поки він вивчить можливість імпічменту Пашиняну в парламенті.

Політичні соратники та інші прихильники Пашиняна критикували Галстаняна під час протестів протягом останніх двох тижнів.

Під час сесії парламенту Вірменії 30 квітня проурядові депутати назвали Галстаняна російським шпигуном, звинуватили його в провокуванні нової війни з Азербайджаном і навіть закликали вірменських прикордонників примусово мобілізувати 52-річного архієпископа.

Пашинян заявив, що односторонні поступки необхідні для запобігання військової агресії Азербайджану проти Вірменії. Вірменська опозиція стверджує, що він фактично заохочує Баку вимагати від Вірменії більше території та застосовувати для цього силу.

Вірменія погодилася на передачу як на перший крок у визначенні кордону між двома ворогуючими країнами Південного Кавказу.

У квітні жителі кількох вірменських громад у північно-східній провінції Тавуш розпочали протести проти планів уряду передати територію поблизу азербайджанського регіону Казах. Відповідно до угоди про делімітацію кордону, оголошеної 19 квітня, Баку відновить контроль над чотирма селами, які раніше були населені азербайджанцями, а також над прилеглими територіями в Тавуському районі. За часів Радянського Союзу ці села були частиною Азербайджану, але з 1990-х років вони контролювалися Вірменією.

Угоду привітали Сполучені Штати та Європейський союз, а також прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, якого опозиційні політики звинуватили у відмові від території без належних гарантій. Жителі Тавуського району висловили стурбованість тим, що демаркація кордону заблокує їм доступ до сільськогосподарських угідь і залишить їх оточеними територією Азербайджану.

Форум

Wiki