РЕАЛИСТ

Р

Не просто перемовини. Чому саміт миру у Швейцарії важливий для України

post-title

Україні вкрай важливо провести саміт у Швейцарії на достойному рівні

Швейцарський мирний саміт – це можливість показати, що Україну підтримують не лише країни Заходу, але й більшість держав Глобального півдня, які мають власні відносини з Росією та з якими Кремль не захоче сваритися і вносити у список недружніх держав, вважає політолог Ігор Чаленко.

Не просто перемовини. Чому саміт миру у Швейцарії важливий для України

Саміт миру пройде у Швейцарії 15-16 червня. Фото з відкритих джерел

"В України зараз складна ситуація на фронті, не все вдається по дипломатичній лінії, а після 20 травня ще й можуть початися проблеми у внутрішній політиці. Але якщо 15-16 червня на Швейцарському саміті буде підтримана українська формула миру, яка стане фундаментом майбутньої спільної роботи, це відчутно посилить позиції України", — наголосив Ігор Чаленко.

За словами політолога, Києву важливо отримати публічну підтримку лідерів держав української формули миру, аби в майбутньому у них було менше можливостей для маневрів.

"Створення комбінованої коаліції міжнародної підтримки, до якої ввійдуть як країни Заходу, так і Глобального півдня, дасть реальний поштовх до початку перемовин, в яких буде зацікавлена Україна", — підсумував експерт.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що відведення американських танків Abrams від лінії бойового зіткнення пов’язано не стільки із необхідністю захисту від дронів, скільки через нерозуміння українських командирів або західних партнерів, як краще застосовувати ці доволі непогані танки, заявив офіцер ЗСУ Микола Мельник. Першопричиною такого застосування техніки є катастрофічний дефіцит української армії в усьому, частково застаріла американська техніка для умов сучасного бою та вбитий український ВПК.

Крім того, портал "Коментарі" розповідав, що багаті росіяни бояться конфіскації активів на Заході, а тому все частіше виводять свої гроші в Росію. Багатії із РФ звикали до думки, що російським громадянам більше не раді на Заході та розглядають різні варіанти повернення додому своїх активів. Більшість мільярдерів, які потрапили під санкції, вважають за краще перевести активи додому. Вони допускають, що їхнім сім’ям доведеться будувати нове життя в Росії.

Wiki