РЕАЛИСТ

Р

Посол Польщі розповів, чи повертатимуть українських чоловіків призовного віку

Українських чоловіків призовного віку силою з Польщі не повертатимуть, однак «Варшава ще не вирішила, що з ними робити», каже Ярослав Ґузи

Українських чоловіків призовного віку силою з Польщі не повертатимуть, однак «Варшава ще не вирішила, що з ними робити», розповів посол Польщі в Україні Ярослав Ґузи в інтерв’ю «Укрінформу».

«Досить важко уявити, що польська влада повертатиме чоловіків призовного віку в Україну силою. Такого не станеться», – сказав Ґузи.

Він пояснив, що Варшава перебуває в «іншому становищі», ніж деякі країни, адже на її території проживають мільйони українців

На думку посла, «між країнами Євросоюзу триватиме дискусія щодо питання перебування українців після того, як Міністерство закордонних справ ухвалило рішення припинити надання консульських послуг чоловікам призовного віку за кордоном».

Водночас, як зауважив польський дипломат, в уряді його країни «лунають різні думки щодо цього». Наразі Варшава не має конкретної відповіді на те, що робити з українськими чоловіками в державі, запевнив дипломат.

«Ми дуже добре розуміємо ситуацію, в якій опинився український уряд. Взагалі у нас схожий історичний досвід: якщо триває війна, треба захищатися. Але на практиці не всі люди готові це робити. Пам’ятаю, як на початку повномасштабної війни багато українських чоловіків поверталися в Україну. Але я розумію, що всі добровольці вже це зробили. Можливо, допоможуть якісь стимули», – відзначив Ґузи.

Від 23 квітня МЗС України обмежило надання консульських послуг чоловікам віком 18–60 років за кордоном, включно з оформленням заявок на отримання закордонних паспортів та їхню видачу. Як пояснили в міністерстві, це пов’язано з ухваленням Верховною Радою закону про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня 2024 року.

Рішення у зовнішньодипломатичному відомстві назвали тимчасовим кроком, «обумовленим необхідністю розв’язання питань щодо військового обліку громадян мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном». Відновити надання послуг обіцяють після набуття чинності законом, але з урахуванням його вимог.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, підтверджуючи це рішення МЗС, вказав, що перебування українців за кордоном «не звільняє від обовʼязків перед Батьківщиною».

Міністр оборони Владислав Косіняк-Камиш заявив 24 квітня, що Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку і допомогти сусідній країні у війні проти Росії.

Форум

Wiki