РЕАЛИСТ

Р

Виробники приправ та рибний ресторан: Які підприємства отримують бронь від мобілізації

Під бронь від мобілізації підпадають не тільки співробітники телемарафону й цирку, але й представники багатьох підприємств і бізнесів. І до їхньої “критичності” в період війни виникає багато запитань. Про це розповів журналіст-розслідувач Денис Бігус в новому розслідуванні Bihus.info.

За його словами, є ще компанії, які зараз масово бронюють своїх співробітників, це: Епіцентр, Vodafone, 5 канал, Сільпо, Хор ім. Верьовки, ПриватБанк, Credit Agricole, 1+1, “Укренерго”, “Приправка”, “Єва”, “СвітTV”, “Єгєрзунд” (відомий рибний магазин та ресторан – ред.), “Кінокіт” та низка інших компаній.

Бігус розповів, що бізнеси звертаються, наприклад, до облдержадміністрацій щодо броні на співробітників. Після цього списки передають в Міністерство економіки України, і оскільки кількість запитів перевищує можливості органів опрацьовувати їх, списки просто закривають “штампами”.

Водночас Бігус акцентував, що Кабмін оголосив сім критеріїв для бронювання ще торік, і достатньо відповідати трьох з них, аби убезпечити своїх працівників. Серед них, крім стратегічного значення для економіки й безпеки держави, є резидентство в “Дія.Сіті” та навіть відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ.

“Для броні головним також стає рішення місцевих адміністрацій, що підприємство є критично важливим для територіальної громади”, — зауважив журналіст.

Wiki