РЕАЛИСТ

Р

В Україні є мережа таємних заводів, які хочуть виробляти зброю і для Заходу – Mundo

post-title

Стугна

Автор фото, Getty

В Україні створена мережа таємних і підземних оборонних заводів, які прагнуть забезпечити не лише українські потреби в зброї та боєприпасах, але й експортувати озброєння до західних країн. Про це повідомляє іспанське видання el Mundo з посиланням на власні джерела.

Видання називає Україну "військовою лабораторією в реальному часі, де вже ведуться битви майбутнього".

Внаслідок російських обстрілів українських оборонних підприємств загинули, за даними el Mundo, приблизно 100 їхніх працівників, тож президент Зеленський доручив перепроєктувати індустрію, аби не тільки зменшити потребу в іноземній допомозі, але й сприяти виробництву зброї та боєприпасів для Заходу.

Цим проєктом займається міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін. За даними іспанського видання, українська оборонна індустрія зараз налічує 500 заводів по всій країні, як державних, так і приватних, деякі з яких є таємними чи працюють під землею.

"Ми виробляємо не тільки боєприпаси, які так необхідні, але всі види безпілотників, бронетранспортери "Козак", ракети "Нептун", ПТРК "Стугна"... Показники виробництва зросли втричі з того часу, як ми стартували в 2023 році", — розповіло виданню одне з джерел в українській промисловості.

К.

Автор фото, Getty

Це джерело також закликало європейських інвесторів звернути увагу на можливості українського оборонпрому.

"Якщо інші європейські компанії захочуть працювати з нами, вони зможуть це зробити тут, маючи ресурси, безпеку та за низьку ціну".

Особливо пишається український оборонпром безпілотниками – повітряними, які досягають віддалених російських регіонів, а також морськими, які потопили щонайменше 5 російських кораблів. Розробляють також рятувальні безпілотники.

В умовах скорочення запасів на складах західних країн, українські зброярі прагнуть виробляти боєприпаси і для західних армій.

"Ми підрахували, що Заходу терміново потрібні сім мільйонів снарядів, ми вже виробляємо снаряди радянського калібру для наших гармат, а зовсім скоро ми зможемо експортувати й натівські калібри", — заявив іспанському виданню на умовах анонімності один з українських військових експертів.

"Нам не вистачає грошей і контрактів, а Європі не вистачає заводів, які б усунули наявні труднощі, коли вони мають переозброїтися через російську загрозу. Тут у нас є досвід і ресурси, щоб мати можливість виготовляти все, що вони хочуть, за набагато коротший час, ніж будь-яка інша європейська фабрика", — пояснює експерт.

За його словами, партнери України з Канади та Данії вже зрозуміли, що буде дешевше придбати артилерію та бойові дрони в українських підприємств, ніж виробити їх на Заході.

Wiki